Buiten zijn en buiten spelen

Buiten zijn en buiten spelen vinden de meeste kinderen heerlijk. Het biedt mogelijkheden aan kinderen om te rennen, roepen, fietsen, etc. Ons beleid is erop gericht dat kinderen zo veel mogelijk buiten komen. Wij vinden dat buitenspelen bij het dagelijks programma hoort en niet alleen gekoppeld moet worden aan mooi weer.

Kinderen hebben de drang dingen te ontdekken, hun wereld te vergroten. Een kind dat ergens vanaf wil springen, leert de afstand in te schatten en spelenderwijs met risico´s om te gaan. Buiten spelen is niet alleen goed voor de motorische, maar ook voor de cognitieve en sociale ontwikkeling. Daarnaast is buiten spelen van belang voor de mentale ontwikkeling van kinderen. Afstanden inschatten, eigen grenzen bepalen bij het boompje klimmen of over muurtjes lopen; allemaal vaardigheden die het hele leven van pas kunnen komen. Maar ook de verschillende seizoenen ervaren met regen, sneeuw en een lekker zonnetje. De verschillen zien tussen de bomen in de zomer en de winter en het verschil in de geur van bloemen opmerken.

Kinderen brengen tegenwoordig veel tijd binnen door (computer en televisie). Hierdoor zijn er steeds meer kinderen in Nederland met overgewicht. Buiten bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid. De buitenruimte bij Kinderopvang Vrolijk wordt zo ingericht voor, en afgestemd op, alle leeftijdsgroepen. Zo kunnen de kinderen elkaar ontmoeten om samen te spelen, samen met de pedagogisch medewerkers buiten te zijn, etc. Het buiten spelen voorziet in verschillende (individuele) behoeften, zoals bijvoorbeeld ontdekken, hangen, terugtrekken, creatieve en motorische activiteiten.

Buiten kunnen er allerlei dingen gedaan worden. De natuur in, samen een moestuintje maken en zien hoe de planten groeien. Maar ook een uitstapje naar de kinderboerderij of lekker met elkaar spelen in de zandbak. Bij buiten spelen hoort nat en vies worden. Dus kleren die tegen een stootje kunnen en smerig mogen worden horen daar bij, net als regenlaarzen.

To Top