Gezonde kinderopvang

Kinderopvang Vrolijk is een gezonde kinderopvang. Er zijn getrainde coaches Gezonde start die medewerkers, ouders en kinderen voorziet van informatie, ideeën bedenkt, uitlegt, stimuleert en inspireert op het gebied van gezondheid. Want; elk kind verdient een gezonde start!

Gezond opgroeien.

Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind(eren) een goede gezondheid hebben en waarderen het wanneer de kinderopvang organisatie hier ook bewust aandacht aan besteedt. De gezondheid van jonge kinderen bevorderen heeft veel voordelen. Jong geleerd is immers oud gedaan. (On)gezonde gewoontes en gebruiken worden voor een groot deel bepaald door opvoeding en ervaringen in de kindertijd. Uit onderzoek blijkt dat ongezond gedrag op jonge leeftijd op latere leeftijd tot gezondheidsproblemen kan leiden. Bovendien hebben gezonde mensen over het algemeen een betere kwaliteit van leven. Ze kunnen langer en beter participeren in de maatschappij. Het aanleren van gezond gedrag kan dan ook het beste zo jong mogelijk beginnen. Lekker bewegen, gezond eten, voldoende slapen, een pedagogisch klimaat waar warmte en geborgenheid worden geboden en waar tegelijkertijd uitdaging is en duidelijke grenzen worden gesteld: dat biedt kinderen een gezonde start. Nieuwsgierig naar ons hele voedingsbeleid? Bekijk hem op via de mail: info@kinderopvangvrolijk.nl

 

Wat is ons voedingsbeleid?

Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van je kind. Daarom volgen wij de adviezen voor de kinderopvang van het Voedingscentrum. Dat betekent onder andere dat wij:

  • vooral producten uit de Schijf van Vijf aanbieden.
  • de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet die kinderen binnenkrijgen beperken, en zorgen dat ze voldoende vezels binnenkrijgen.
  • feestjes gezond vieren. Daarom vragen we aan ouders om traktaties klein en niet te calorierijk te maken. Niet-eetbare traktaties zijn een leuk alternatief.
  • ons houden aan vaste eetmomenten, waarbij we rustig aan tafel eten. Onze medewerkers eten samen met de kinderen, begeleiden ze bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie.
  • voor baby’s een eigen voedingsschema gebruiken, dat we met de ouders/verzorgers afstemmen. We stemmen ook het geven van de eerste hapjes af.
 

Kinderopvang Vrolijk heeft eigen coaches Gezonde Kinderopvang

Kinderopvang Vrolijk wil structureel de gezondheid en gezonde leefstijl van kinderen bevorderen. Hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Genoeg bewegen, gezond eten en voldoende slapen is belangrijk. Evenals een pedagogisch klimaat dat kinderen warmte, geborgenheid en voldoende uitdaging biedt. Samen met ouders spelen onze medewerkers een rol bij het aanleren van een gezonde leefstijl bij jonge kinderen. Ook kunnen ze het goede voorbeeld geven aan kinderen en aan ouders. Onderdeel van de scholing Een Gezonde Start is een train-de-trainer- cursus, die (staf)medewerkers opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. Kinderopvang Vrolijk heeft twee coaches. Zij zijn hét aanspreekpunt voor een gezonde leefstijl binnen de organisatie. Ook scholen en coachen ze de eigen collega’s structureel hierin. Kinderopvang Vrolijk is als organisatie met een coach Gezonde Kinderopvang in dienst daarom ook geregistreerd op de website van Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang is een initiatief van de ministeries van VWS en SZW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, met ondersteuning van branche- en koepelorganisaties. De coördinatie ligt bij het Voedingscentrum en RIVM Centrum Gezond Leven.

 

eigen groente- en bloementuintje

Op de dagopvang beschikken we over een eigen groente- en bloementuintje. De moestuin biedt volop mogelijkheden om te ontwikkelen en te leren. De kinderen mogen zelf zaadjes zaaien, plantjes water geven en verzorgen. De kinderen kunnen bijvoorbeeld ook aardbeien plukken die ze dan bij de lunch lekker op hun boterham kunnen opeten. In de zomer is er veel groente te vinden in de tuin: komkommer, tomaten, courgette, sla, wortels, bietjes en radijsjes. Van de courgettes maken we heerlijke courgettesoep wat smakelijk gegeten wordt. Wanneer kinderen hun eigen groente en/of fruit mogen plukken en bereiden, wordt dit al snel erg interessant. Op deze manier willen wij stimuleren dat kinderen diverse groentes en fruit proeven. Het schijnt zelfs zo te zijn dat kinderen beter eten als ze weten hoe groente groeit. Dit wordt altijd gedaan onder begeleiding van onze pedagogisch medewerkers. Het accent ligt hierop ontdekken, onderzoeken en leren.
 
To Top